Recept: Domácí chléb

Nevím, jak moc důvěrně tu situaci znáte, ale u nás doma je to docela běžné. V sobotu ráno zjistíte, že jste si právě k snídani připravili poslední kousek pečiva. Do obchodu se vám nechce, ale chleba budete postrádat už za pár hodin.

A tak jsem začala pátrat po tom, z čeho se dá vlastně takový chléb upéct, aniž by k tomu bylo zapotřebí vlastnit domácí pekárnu. Tohle běžné pečivo můžete udělat z čerstvého nebo sušeného droždí, já dělám nejčastěji ze sušeného, protože to mám vždycky v záloze pro všechny případy a navíc se nemusí připravovat kvásek.

Nákupní seznam (1 bochník):

  • balíček sušeného droždí (7 g nebo 10 g)
  • 400 g hladké mouky (můžete použít také speciální chlebovou)
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 300 ml studené vody
  • dále můžete přidat sušená rajčata, semínka, oříšky, rozmarýn, tymián atd.

Postup:

  1. V míse smícháme mouku, sůl, kmín a droždí.

  2. Přidáme vodu a směs promícháme a lehce prohněteme.
  3. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout minimálně pár hodin (ideálně si ráno připravte a odpoledne/večer upečte nebo naopak).
  4. Pro lepší efekt je dobré vykynutou směs na pomoučeném povrchu roztáhnout na obdélník o tloušťce cca 2 cm a přeložit na třetiny (jednu třetinu na vrchní část placky, druhou třetinu pod placku) a takto připravené těsto nechat ještě ½ hodiny odpočinout.
  5. Z vykynutého těsta vytvoříme bochánek a dáme na vymazaný plech (do formy) nebo na pečící papír.
  6. Povrch bochánku můžeme lehce nakrojit (např. do kříže), ale není to nutné.
  7. Vložíme do trouby předehřáté na 160°C a pečeme zhruba 30 až 40 minut (podle vlastností trouby).

chléb

Přečtěte si také  Recept: Tvarohový "šupdotrouby" pro úplný trouby 

Jeden komentář Přidejte váš

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *