Nákupy: Do spíže/červen 2017

Pokračování seriálu Nákupy: Do spíže.

Od jisté doby je možné nasávat energii ze slunečných dní. Konečně. Člověku se prostě žije tak nějak líp. Sebastián vstává po 6 hodině. Když je venku to krásné skoro letní světlo, otevírám oči s dost lepší náladou než v zimě.

Větší dávky slunečního svitu s sebou nesou další pozitiva. Třeba hezčí zeleninu i ovoce. Konečně mají suroviny přirozenou chuť a barvu. Nastal čas vařit z darů zahrádek a farem.

Od mé drahé kamarádky ze Středních Čech dostávám zcela pravidelně domácí vajíčka a zeleninu či ovoce z jejich zahrady. Z Moravy pak kamarád vozí další sezonní suroviny. A když ještě zahrádky neplodí, dorazí Karel s nějakou bedýnkou 😉

Farmářská bedýnka

nákupy, do spíže

Koupila jsem BIO hovězí, ze kterého vzniklo spolu s mrkví a rajčaty takové dětské chilli con carne. Mám teda o dost radši dospěláckou chilli verzi s kostičkou hořké čokolády, ale tahle improvizace doplněná jasmínovou rýží taky nebyla špatná. Absence většího množství rajčat mi dost nahrála při následném úklidu bitevního pole, které vzniklo kolem jídelního stolu. Rajčata ve vařené formě navíc Sebastián téměř nejí.

Jelikož jsem začala opět jíst mléčné výrobky (o tom třeba jindy), v bedýnce nesměl chybět pořádně zralý kozí sýr vylepšený o nějakou tu bylinku. Ten já mám místo tatranky. Duo doplnil krásně žlutý čedar, ze kterého jsem vyrobila knedlíčky do květákové polévky s kurkumou.

Z krásného pórku jsem uvařila pro změnu pórkovou polévku, do které přidávám také cuketu a pro zahuštění trochu kukuřičné polenty.

Z čerstvých jablíček vznikla naše oblíbená sladká snídaně, jablečná bábovka. Místo cukru jsem použila třtinovou šťávu a výsledek byl moc dobrý.

Takže jestli nemáte přísun pěkné zeleniny, bedýnku občas domů určitě doporučuji. Navíc si do ní můžete přihodit sem tam nějakou tu dobrotu. Není na fotce, ale my jsme ještě přiobjednali „marmeládu pro děti“. Vybrala jsem švestkovou bioládu, protože švestky podpoří trochu práci střev a navíc obsahuje jen české švestky, jablečný koncentrát a výtažek z mořských řas. Pokud budete mít možnost, vyzkoušejte bioládu z muchovníku neboli z indiánských borůvek. My máme možnost si je trhat čerstvé u sousedů na zahradě, stojí za to.

Přečtěte si také  Recept: Syté placky z dýně a cukety
Share on FacebookEmail this to someonePrint this pageTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on YummlyShare on RedditShare on Tumblr

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *