Recept: Kváskový chléb

Již před nějakou dobou jste si mohli s námi upéct klasický chléb. Tenkrát bylo ovšem důležitou ingrediencí droždí. Jenže se mi dostal do rukou KVÁSEK. Takové malé zvířátko, o které je třeba důkladně pečovat a krmit ho, aby neumřelo.

A tak se s vámi podělím o recept na jednoduchý kváskový chléb. Je tak dobrý, že budete netrpělivě odpočítávat ty dny, po které je třeba nechat kvásek růst.

Kváskový chléb

Ingredience na 2 bochníky: 

  • žitný kvásek*
  • 1000 g žitné mouky
  • 500 g pšeničné mouky
  • voda
  • sůl
  • semínka, bylinky

* Návod na výrobu kvásku zde. Uchování kvásku do příště: lžíci kvásku z lednice smícháme s žitnou moukou a vodou v poměru 1:1 a necháme minimálně 8 hodin (klidně přes noc) kynout, následně odebereme lžíci (nového) kvásku a ze zbytku upečeme chléb.

Postup: 

  1. Kvásek smícháme se 500 ml vody (ideálně ale 700 ml) a 500 g žitné mouky.
  2. Necháme kynout minimálně 8 hodin.
  3. Odebereme kvásek (zhruba stejné množství, jaké jsme použili).
  4. Přidáme druhou polovinu žitné mouky a cca 300 až 500 ml vody a promícháme. Těsto bude v této fázi takové tekuté. 
  5. Přidáme pšeničnou mouku a vodu (doporučuje se asi 500 g mouky a 200 až 400 g vody). V této fázi je to ale spíš o pocitu. Takže jsem přidala asi 250 g mouky a 200 ml vody a pak jsem moukou už jen podsypávala při hnětení, dokud se mi nezdálo těsto zkrátka hotové. Nezapomeneme na sůl, dala jsem zarovnanou lžíci.
  6. Můžeme přidat také nejrůznější semínka a bylinky.
  7. Nyní je třeba vypracovat bochánky a nechat je ještě tak 1,5 hodiny odpočinout v ošatce nebo na plechu (nemám ošatky). Čas nemusí být přesný, můžete však udělat malý test. Píchněte špejlí do těsta, a pokud zůstane dírka, je čas ho dát péct.
  8. Bochníky můžete na vrchu nakrojit (nakrojený chleba se „kazí“ rychleji).
  9. Pečeme 20 minut na 250 stupňů a 15 až 20 minut na 230 stupňů. Je to však velmi individuální, hlavně z hlediska vlastností trouby. Klidně zkuste 50 minut na 200. Chléb nesmí moc rychle tmavnout a hlavně, je hotový ve chvíli, kdy poklepem na jeho spodní stranu zazní dutý zvuk.
  10. Po vyjmutí z trouby chléb lehce potřeme vodou (můžete i vodou se solí) a necháme 12 hodin odpočívat (nejlépe na mřížce a pod bavlněnou útěrkou). Za mě ideální zadělat po obědě, upéct po večeři a jíst je snídani. 
Přečtěte si také  Malá žabička je konečně doma...

Tímto moc děkuji Jardovi s Gábi, kteří se podělili o svůj dlouho opečovávaný kvásek. Snad mi toto moje zvířátko, které ještě nemá jméno, vydrží živé minimálně tak dlouho.

Share on FacebookEmail this to someonePrint this pageTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on YummlyShare on RedditShare on Tumblr

Jeden komentář Přidejte váš

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *