Recept: Panelky

dne

Sebastián sní skoro všechno, co mu strčíme pod nos. Často snídáme různé palačinky a lívance nebo domácí moučníky. Návštěva kamarádů se stejně starou holčičkou byla proto výzva vymyslet zas něco trochu jiného. A skvěle se k tomu hodily čerstvé zásoby ze zdravé výživy v podobě panely nebo karobu.

Pokud jste nikdy neslyšeli, co je panela, pak vás možná překvapí, že to je dost zajímavá náhražka klasického i třtinové cukru. Je to sušená třtinová šťáva jinak také nazývaná rapadura. Vyrábí se z cukrové třtiny, ze které se nechemickými procesy mění třtinová šťáva v hustou lepkavou hmotu, která ztuhne a následně se po odpaření nadrtí. Obsahuje až pětinásobek minerálních látek než hnědý cukr a padesátkrát více než cukr bílý. Je tedy jasné, že se jedná o velmi zdravou náhražku, kterou se nemusíme bát dát dětem. Co se týká množství, odhaduji, že v poměru ke klasickému cukru stačí polovina množství.

Za to karob je už více známou surovinou. Jeho původ musíme hledat ve stromu, kterému se také říká chlebovník nebo třeba svatojánský chléb.  Karob jsou původně až třicet centimetrů dlouhé lusky. Ty se pak suší a melou. Má přirozeně sladkou chuť a používá se tak jako náhrada pro kakao. Oproti němu však neobsahuje povzbuzující látky a je v něm méně tuků, více bílkovin, sacharidů a vápníku.

Panelky

Ingredience:

  • 300 g mrkve
  • 150 g špaldové mouky
  • 80 g ghí
  • 50 – 75 g třtinové šťávy
  • 2 lžíce karobu
  • 3 vejce
  • 1 kypřící prášek

Postup:

  1. Nejdříve si očistíme a nastrouháme mrkev. Čím jemnější kousky, tím lépe.
  2. Následně si rozpustíme ghí (můžeme nechat také povolit při pokojové teplotě, ale trvá to daleko déle).
  3. Nakonec všechny ingredience smícháme do těsta (zřejmě bude trochu tužší, než byste čekali).
  4. Těsto přelijeme do vymazané a vysypané dortové formy.
  5. Pečeme na 170°C asi 45 minut.
  6. Nakonec vykrajujeme půlměsíčky nebo kolečka. Můžeme doplnit domácím pribináčkem nebo jogurtem dle chuti.
Přečtěte si také  Recept: Jáhlové knedlíčky a jahodami

panelky

Zdroj odborných informací: Lexikon A-Z, Femia.cz

Share on FacebookEmail this to someonePrint this pageTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on YummlyShare on RedditShare on Tumblr

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *