Vaříme pro děti: Recepty 12. měsíc

Omlouvám se, že jsem dlouho nepřispívala také nějakými recepty pro Sebastiána, ale věřte mi, v období od 7 do 12 měsíců je to pořád na jedno brdo. Jste rádi, když dítě sní nějakou tu zeleninu, maso, dá si nějakou tu rýži a vůbec, že prostě sní víc než dvě lžičky. V tomto období se střídá kašovité jídlo s jídlem do ruky, jenom mafo nebo jenom zevenina. Moc se mi líbil výraz Báry na kurzu o dětech, co nejí. Říká jim „nežerky“. Tak takovou nežerku máme doma občas taky. 

Právě v době, kdy už vás to přestane bavit, začne dítě nenápadně pokukovat po tom, co máte na talíři vy. Takže začnete s tím, že stolujete spolu. To považuji za důležitou věc i do budoucna. Společné jídlo u jednoho je pro soudržnost rodiny důležitá. Když už sedíte u jednoho stolu, musíte dítě trochu ošálit, že jí totéž, co máte vy. Takže vysypete jeho jídlo na svůj talíř a krmíte ho svojí vidličkou nebo lžící. Občas to funguje hodně dobře, občas prostě nefunguje nic. A tak musíte přistoupit na to, že začnete dítěti vařit stejná jídla. Ona ta jídla nejsou totožná, vypadají podobně, ale jsou ze surovin, které jsou vhodné pro děti daného věku.

Níže si můžete přečíst nějakého shrnutí a recepty 😉

Zelenina

V tuto chvíli už celkem není nic, co by Sebastián ze zeleniny nevyzkoušel. Myšleno ze zeleniny, která se doporučuje do 1 roku. Každopádně už taky ví, co mu nechutná. Rozhodně odmítá hrášek. Cítí ho na sto honů, a pokud bych mu ho přidala do jídla, nedotkne se toho. Chvíli bojoval i s květákem, ale v pevném stavu ho bez problému sní. Nejraději má samozřejmě sladší zeleninu, takže dýně, mrkev a batáty. 

Přečtěte si také  Jedenáct: První teplota

Ovoce

Už se těším, až bude sezóna a my se nebudeme muset cpát jenom banány, jablky, hruškami a avokádem nebo mraženými borůvkami. Mimochodem bobule jako takové jsou vhodné spíše později, borůvky ale můžete bez problému vyzkoušet klidně i v 7. měsíci, stejně jako zmiňované avokádo.

Avokádovo-banánový puding

Jednoduchá a dobrá záležitost, často si dávám taky, ale přidávám si chia semínka (ty by mohl Sebastián už asi taky, ale zatím se těm semínkům obecně vyhýbám). Stačí rozmixovat 1 banán a ½ avokáda a máte 2 svačinky, které vydrží i do druhého dne. Recept je stažení ZDE.

Maso

V tomto případě se držím trochu při zemi, a přestože Sebík ochutnal už většinu masa, zatím jí převážně drůbeží nebo ryby. Maso přidávám běžně k zelenině.

Mléčné výrobky

Samozřejmě jsme v mezičase zařadili také mléčné výrobky, hlavně tedy bílé jogurty. Ty má Sebík téměř každý den ke svačině. Někdy mu do nich přidávám zbytek jáhel, někdy pohankové pukance, často ovoce. Bílý jogurt si oblíbil hned, jak ho ochutnal. Kravské mléko má svůj čas, stačí to odstředěné v umělé výživě, ze které děláme ranní kaše.

Obilniny

Nejčastěji dělám Sebíkovi jáhly, protože je má moc rád. Chutnají mu asi ve všem, takže je můžu přidávat k zelenině i do svačinek. Střídáme to s kuskusem (i kukuřičným), kukuřičnou nebo pohankovou krupicí, rýží. Nejméně oblíbené jsou rozhodně těstoviny.

Bramborovo-dýňové noky

Když jsem jednou takhle měla k večeři noky se špenátem a Sebastián mi už po několikáté ujedl z vidličky, hledala jsem variantu noků, které by byly vhodné i pro něj. Našla jsem všechny možné kombinace, ale nejlepší byly asi bramborovo-dýňové. Stačí smíchat dvě vařené brambory, asi poloviční gramáž (vařené) dýně, vejce (já dala jen žloutek) a mouku či krupici (já dala kukuřičnou krupici). Nebuďte trdla jako já a nepřevařte je nebo se vám pak rozpadnou, ještě než je stihnete přenést dítěti do úst (zde BLW opravdu nehrozilo). K nokům jsem udělala kuřecí prsíčko a listový špenát na páře a zakápla jsem to lehce řepkovým olejem (lisovaným za studena). Recept ke stažení ZDE.

Přečtěte si také  Dvacetdva: Hřiště v lednu

recepty

Sladké

Jablečný jahelník

Inspirovala jsem se u Mámy v kuchyni, ale použila jsem jen 1 hrnek jáhel, 2 jablka (příště dám alespoň 3), datlový sirup, trochu skořice a asi 2 hrnky vody. Jáhly jsem zpařila, promíchala v míse s nastrouhanými jablíčky a ostatními ingrediencemi a dala do lehce vymazané zapékací misky. Pekla jsem zhruba 50 minut na 170°C pod alobalem a pak jsem na chvíli odkryla. Recept ke stažení ZDE.

Jahelník jsem také zkoušela s borůvkami, ten chutnal Sebastiánovi o dost více. Tentokrát jsem přidala sirup rýžový, který se mi zdá sladší. Sama tenhle moučník nazývám Blueberry Evil.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *