Již před nějakou dobou jste si mohli s námi upéct klasický chléb. Tenkrát bylo ovšem důležitou ingrediencí droždí. Jenže se mi dostal do rukou KVÁSEK. Takové malé zvířátko, o které je třeba důkladně pečovat a krmit ho, aby neumřelo.
A tak se s vámi podělím o recept na jednoduchý kváskový chléb. Je tak dobrý, že budete netrpělivě odpočítávat ty dny, po které je třeba nechat kvásek růst.
Kváskový chléb
Ingredience na 2 bochníky:
- žitný kvásek*
- 1000 g žitné mouky
- 500 g pšeničné mouky
- voda
- sůl
- semínka, bylinky
* Návod na výrobu kvásku zde. Uchování kvásku do příště: lžíci kvásku z lednice smícháme s žitnou moukou a vodou v poměru 1:1 a necháme minimálně 8 hodin (klidně přes noc) kynout, následně odebereme lžíci (nového) kvásku a ze zbytku upečeme chléb.
Postup:
- Kvásek smícháme se 500 ml vody (ideálně ale 700 ml) a 500 g žitné mouky.
- Necháme kynout minimálně 8 hodin.
- Odebereme kvásek (zhruba stejné množství, jaké jsme použili).
- Přidáme druhou polovinu žitné mouky a cca 300 až 500 ml vody a promícháme. Těsto bude v této fázi takové tekuté.
- Přidáme pšeničnou mouku a vodu (doporučuje se asi 500 g mouky a 200 až 400 g vody). V této fázi je to ale spíš o pocitu. Takže jsem přidala asi 250 g mouky a 200 ml vody a pak jsem moukou už jen podsypávala při hnětení, dokud se mi nezdálo těsto zkrátka hotové. Nezapomeneme na sůl, dala jsem zarovnanou lžíci.
- Můžeme přidat také nejrůznější semínka a bylinky.
- Nyní je třeba vypracovat bochánky a nechat je ještě tak 1,5 hodiny odpočinout v ošatce nebo na plechu (nemám ošatky). Čas nemusí být přesný, můžete však udělat malý test. Píchněte špejlí do těsta, a pokud zůstane dírka, je čas ho dát péct.
- Bochníky můžete na vrchu nakrojit (nakrojený chleba se „kazí“ rychleji).
- Pečeme 20 minut na 250 stupňů a 15 až 20 minut na 230 stupňů. Je to však velmi individuální, hlavně z hlediska vlastností trouby. Klidně zkuste 50 minut na 200. Chléb nesmí moc rychle tmavnout a hlavně, je hotový ve chvíli, kdy poklepem na jeho spodní stranu zazní dutý zvuk.
- Po vyjmutí z trouby chléb lehce potřeme vodou (můžete i vodou se solí) a necháme 12 hodin odpočívat (nejlépe na mřížce a pod bavlněnou útěrkou). Za mě ideální zadělat po obědě, upéct po večeři a jíst je snídani.
Tímto moc děkuji Jardovi s Gábi, kteří se podělili o svůj dlouho opečovávaný kvásek. Snad mi toto moje zvířátko, které ještě nemá jméno, vydrží živé minimálně tak dlouho.
1 Comment