O koláči pro líné kuchaře už jste jednou četli. Tenhle „líný“ koláč je trochu vylepšený. Obsahuje totiž velký podíl vloček, a nejen těch ovesných. Tentokrát jsem trochu experimentovala. Vlastně abych se přiznala, nasypala jsem do mísy, co jsem nechtěla. Byla to směs pohankových a rýžových vloček. Ale pak jsem se nad tím zamyslela a řekla si, že to prostě vyzkoušíme a uvidíme. A byl z toho recept na falešný crumble.
Jablečný „crumble“
Ingredience:
- 4 jablka
- 125 g vloček (ovesné, pohankové, rýžové)
- 150 g hladké (špaldové) mouky
- 150 g cukru nebo oblíbeného tekutého sladidla
- 1 vanilkový cukr
- ½ lžičky mleté skořice
- špetka soli
- 150 g másla (ghí) nebo rostlinného tuku
- ořechy dle chuti
Postup:
- Jablíčka omyjeme, oloupeme (není nutné) a zbavíme jadřinců a nastrouháme. Smícháme se skořicí a případně i s ořechy.
- V další míse si smícháme všechny sypké ingredience.
- Do lehce vymazané zapékací misky (stačí menší) dáme polovinu sypké směsi, jablíčka a zbytek sypké směsi.
- Na „těsto“ poklademe plátky nebo zalijeme rozpuštěným máslem nebo tukem.
- Pečeme na 180°C asi 45 minut (do zhnědnutí a zkřupavění vrchní vrstvy a vsátí tuku).