Jak jsem slíbila, v rámci narozeninového dvojboje jsme Sebastiánovi připravili dvakrát stejný dort. Ne že bychom byli nějací extra cukráři, ale kupodivu jsme první dort nesvěřili do rukou odborníků. Nechtěli jsme žádné medvídkové či autíčkové dorty, ale dort, který bude chutnat všem a bude trochu netradiční.
Mrkvové dorty se staly již před nějakou dobou hitem. To, proč jsou tak oblíbené, je právě ta netradiční ingredience v podobě oranžové zeleniny, které dodá dortu dodá typickou vláčnost a hutnost. V kombinaci se skořicí, ořechy a tvarohovým krémem pak tvoří doslova symfonii.
Mrkvový dort
Ingredience na těsto:
- 4 vejce nebo 2 banány
- 1 Hera nebo 1 hrnek rostlinného oleje
- 1 hrnek cukru nebo 1 ½ hrnku tekutého sladidla (datlový/rýžový/agáve sirup)
- 2 hrnky hladké mouky (já jsem použila kombinaci špaldové a celozrnné)
- 1 sáček kypřícího prášku nebo 3 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 2 lžičky skořice
- 3 hrnky nastrouhané mrkve (asi 8 – 10 větších kusů)
- 1 hrnek mletých ořechů – v našem dortu byly vlašské ořechy a mandle
- domácí marmeláda
Ingredience na krém:
- 1 smetana ke šlehání
- 1 vanička tvarohu
- 1 vanilkový cukr
Navíc:
- čerstvé ovoce
- jedlé květy
*Uvedené množství ingrediencí stačí na menší dvoupatrový dort. V našem případě se jednalo o kulatou o průměru 20 cm a menší o průměru asi 10 cm.
Postup:
- Troubu předehřejeme na 175 °C.
- Nejprve si smícháme v jedné míse sypké ingredience, a to včetně koření. Dobře promícháme.
- V druhé míse promícháme olej nebo rozpuštěný tuk a vejce. A přimícháme do sypké směsi.
- Do připraveného těsta nakonec zamícháme nastrouhanou mrkev.
- Hutné těsto přelijeme do vymazaných a vysypaných forem a pečeme na 175°C asi hodinu.
- Mezitím, co chladnou korpusy, si připravíme krém smícháním potřebných surovin. Lze použít také smetanový sýr v kombinaci s máslem. Krém má rád každý jinak, k mrkvovému dortu se rozhodně hodí ty čisté smetanové.
- Korpusy rozkrojíme na půl, namažeme marmeládou a znovu „slepíme“. Následně je pomažeme krémem. Ten lze samozřejmě dát také dovnitř místo nebo k marmeládě, záleží, jak to máte rádi.
- Takto připravený dort už jen ozdobíme dle libosti. Čerstvým ovocem, ořechy, kousky mrkve nebo mrkví z marcipánu.
A takhle vypadala náš slavnostní stůl číslo 2. Nad ním samozřejmě nechyběly původní girlandy se jménem a zvířátky.
Pokud se hodláte rozdělit s oslavencem, nezapomeňte v dortu použít opravdu jen ty ingredience, které máte vyzkoušené. Sebík oba své dorty ochutnal, ale opravdu jen malé množství (i když by rád spořádal nejraději celý).
Moc pěkný dort a určitě byl vynikající. Také budu péct na oslavu mrňouska, takže volba je jasná. Moc děkuji a snad se mi povede aspoň z poloviny jako Vám 🙂