Týden jsem chodila kolem plné tašky jablíček z kamarádčiny zahrádky, až jsem se jeden večer rozhodla s ním něco udělat. Sebastián jí většinou ovoce syrové, oloupané a případně zbavené jadřinců a pecek. Někdy nastrouhané, někdy jen tak do ruky.
Aby nám jablíčka vydržela, bylo třeba je tepelně zpracovat. Receptů na domácí svačinky ze skleniček asi najdete na internetu hodně, tenhle je ale fakt snadný a vlastně k němu potřebujete jen to ovoce.
Jablečná přesnídávka bez cukru
Ingredience:
- přibližně 1 kg sladkých jablek na 5 skleniček objemu 200 ml
- voda
Postup:
- Jablka zbavíme slupek a jadřinců a pokrájíme.
- Někdo doporučuje vařit rovnou, já jsem si jablka nakrouhala v robotu a pak dala do většího hrnce.
- Podlijeme trochou vody, stačí pár centimetrů a dáme vařit.
- Dusíme pod pokličkou zhruba 20 až 30 minut, občas promícháme.
- Po změknutí ještě trochu rozmixujeme tyčovým mixérem (záleží, jak jemné chceme).
- Co nejteplejší (ideálně ještě opravdu horké) přelijeme do připravených sklenic (že musí být čisté, nemusím asi zdůrazňovat).
- Na závěr je možné (ale ne nutné) ještě (pro jistotu) zasterilizovat. Já jsem předehřála troubu asi na 180°, dala skleničky na plech, podlila vařící vodou, troubu vypnula a nechala asi 30 minut sterilizovat.
- Na závěr jsem obrátila skleničky dnem vzhůru a nechala je úplně vychladnout.
Pokud nechcete pouze jednodruhové přesnídávky, můžete do každé skleničky bez uzavřením přidat trochu jiného ovoce. A pro ty starší děti také nějaké koření (skořice) a třeba i cukr, kdyby se vám to zdálo málo sladké.
Zavařené skleničky by měly vydržet klidně rok, ale u nás se jí ovoce každý den ke svačince, tak budu muset udělat brzy novou várku. Opravdu mě překvapilo, že z kilogramu jablek bylo jen 5 skleniček. Ale zas byly plněné s láskou 😉
1 Comment