Máme opravdu výhodu, že spousta našich přátel má vlastní zahrádku, a tak můžeme přes rok jíst opravdovou bio zeleninu a ovoce a nebo si trhat čerstvé bylinky. Naposledy jsem dostala „kytici“ čerstvé šalvěje. A ta se teď, když nás zřejmě úplně mine babí léto, bude hodit.
A tak jsem běžela do obchodu pro potřebné ingredience, abych uvařila pravý domácí šalvějový sirup.
Šalvějový sirup
Ingredience
- 2 hrsti čerstvých šalvějových lístků (bez lodyh)
- 500 g třtinového cukru
- 600 ml vody
- 1 citron
Postup
- Do hrnce nasypeme cukr a zalijeme studenou vodou.
- Necháme vařit do rozpuštění cukru, poté přihodíme šalvěj a povaříme ještě pár minut.
- Do směsi pokrájíme omytý citron.
- Necháme louhovat do druhého dne.
- Druhý den ještě jednou přivedeme k varu.
- Ještě teplé slijeme přes sítko nebo kousek tkaniny do připravených nádob a zavíčkujeme.
Použití
- podpora imunitÿ
- bolest v krku
- kašel
Dávkování
- pro děti od 12 měsíců: 1 čajová lžička až 3 krát denně
- pro děti od 3 let a dospělí: 1 polévková lžíce až 3 krát denně
Skladování a trvanlivost
Sirup by měl v dobře uzavřené nádobě a v chladu a temnu vydržet i přes rok. Rok a půl je doba, po které většina bylinek ztrácí své léčebné účinky.
P. S. V zimě ještě vyzkouším variantu za studena se sušenými bylinkami, recept pak určitě doplním.