V kuchyni

Recept: Vánoční cukroví

Linecké cukroví

Linecké dělám pravidelně podle maminčina receptu, ale narazila jsem na ten od pana Cuketky, který se dobře pamatuje, protože poměr mouky, másla (tuku) a cukru je vždy 3:2:1.

Ingredience: 300 g hladké mouky, 200 g másla (já použila Heru), 100 g moučkového cukru, 2 žloutky, citrónová kůra

Postup: V míse smícháme všechny suroviny a vypracujeme hladké těsto. Čím déle ho budeme hníst, tím více bude měkké a budeme muset přidávat mouku. Necháme uležet optimálně přes noc. Na druhý den rozválíme těsto na pomoučené ploše (cca 4 mm) a vykrajujeme tvary. Já dělám většinou kytičky s otvorem uprostřed. Chtěla jsem být už párkrát strašně originální, ale velice brzy jsem pochopila, proč je lepší se držet „nudných“ tvarů. V troubě pečeme do světle růžova na 160°C asi 15 minut. Po vychladnutí můžeme ihned mazat marmeládou a následně uložit do (plastové) krabice do chladu. 

Kokosky

Kokosky nedělám z nějaké extra lásky, ale protože mi zbydou bílky z výroby lineckého. Takže nejjednodušší je z nich udělat kokosky nebo třeba ořechové pusinky. Někdo ale do kokosek používá celá vejce, to jsem ještě nezkoušela.

Ingredience: 2 bílky, 120 g moučkového cukru, cca 120 g strouhaného kokosu

Postup: Z bílků ušleháme řidší sníh, do kterého jemně zašleháme cukr a následně také kokos. Malé hromádky pečeme (sušíme) poté na 140°C (spíš méně než více) asi 20 minut. Kokosky stačí poté uložit do papírového sáčku (ne do příliš velkého chladu).

Hopsasa

Jak už jsem psala, tento recept najdete také na Pěkně vypečeném blogu. Já jsem zkoušela poprvé  a Lucko, nevím, ale já myslela, že to těsto vyhodím z okna, než se mi z něj podařilo něco vykrojit.

Ingredience: 1 bílek, 250 g moučkového cukru, 1 lžíce kakaa (použila jsem i trochu čerstvě namletých kakaových bobů, přesto jsou hopsasy docela světlé)

Postup: Všechny suroviny vypracujeme do hladkého těsta (žádný sníh!) a na pocukrovaném válu vykrajujeme tvary. Pečeme na 165°C asi 10 minut, než tvary vyhopsají.

cukroví hopsasa

Datlové placičky/kuličky (vegan)

Datlové placičky/kuličky, ve kterých lze datle nahradit jiným vlhkým ovocem (švestky, fíky), jsem našla ve vánoční kuchařce, kterou si můžete za body spolu se zástěrou objednat v drogerii DM. Kniha, kterou dostanete prakticky zadarmo, strčí do kapsy mnoho jiných předražených kuchařek.

Ingredience: 250 g strouhaného kokosu (můžeme použít i semínka a ořechy), 100 g vypeckovaných datlí, 2 lžíce kakaa

Postup: Datle rozemeleme v robotu, přidáme asi polovinu kokosu a kakao a po krátkém mixování dosypeme zbývající množství kokosu. Z hmoty vypracujeme požadované tvary, můžeme obalit ještě v kokosu a necháme v chladu. Pokud nepřidáme čerstvě namleté ořechy, vydrží i týden (v mrazáku bez problému).

Update 20.12.2016

Nedalo mi to a ve chvilce volna (ha ha) neboli se Sebastiánem, který se dá uplatit jedině kukuřičnou křupku nebo rýžovým chlebíčkem, jsem ještě udělala další dva druhy svátečního cukroví.

Ořechový salám 

Je moc fajn, když můžete udělat něco dobrého, ale nestrávíte u toho celý večer. Mezi takové cukroví se řadí i ořechový salám, který jsem dělala podle Tchibo blogu. Jenže jsem trochu experimentovala, z dalšího cukroví mi zbylo kokosové mléko, a tak jsem ho prostě použila místo másla. Účel to splnilo! Tady je recept tak, jak jsem ho upravila já.

Ingredience: 150 g piškotů, 75 g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 4 lžíce mletých ořechů, 90 g kokosového mléka, 2 lžíce rumu, strouhaný kokos na obalení

Postup: Piškoty rozemeleme nahrubo. Cukr smícháme s kakaem, přidáme ořechy, mléko a piškoty, nakonec rum a znovu pořádně promícháme. Z lepivého těsta vytvoříme váleček, který obalíme v kokosu. Váleček zabalíme do folie nebo alobalu a necháme asi týden odležet v chladu (díky za ten balkon). Poté podáváme nakrájený na plátky.

Raffaelo

Recept jsem našla na Rohlíku a hned jsem hodila pár potřebných surovin do košíku k nákupu, který přivezl kurýr druhý den. Je to strašně jednoduché, až jsem si to zjednodušila ještě víc a prostě jsem vynechala ty mandle 😀 Jo, a taky jsem zapomněla koupi agávový sirup a dala místo něj datlový, který je o poznání tmavší 🙁

Ingredience: 1 plechovka kokosového mléka, strouhaný kokos, agávový sirup, (loupané) mandle

Postup: Plechovku mléka necháme přes noc v lednici, aby se oddělila tuhá část. Tu rozšleháme, přidáme kokos (tolik, kolik bude třeba), sirup a promícháme. Tvarujeme kuličky, do kterých balíme mandli. Hotové kuličky obalíme v kokosu. Necháme v chladu.

2 Comment

  1. Hopsasa peču druhým rokem, jsou super. Jen je třeba opravdu dost „pocukrovat“ vál i váleček…:-) A nechávám těsto chviličku v lednici, třeba 15 minut, jde to s ním pak o něco líp. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..