Recept: Šalvějový sirup

dne

Máme opravdu výhodu, že spousta našich přátel má vlastní zahrádku, a tak můžeme přes rok jíst opravdovou bio zeleninu a ovoce a nebo si trhat čerstvé bylinky. Naposledy jsem dostala „kytici“ čerstvé šalvěje. A ta se teď, když nás zřejmě úplně mine babí léto, bude hodit.

A tak jsem běžela do obchodu pro potřebné ingredience, abych uvařila pravý domácí šalvějový sirup.

Šalvějový sirup

Ingredience 

  • 2 hrsti čerstvých šalvějových lístků (bez lodyh)
  • 500 g třtinového cukru
  • 600 ml vody
  • 1 citron

Postup

  1. Do hrnce nasypeme cukr a zalijeme studenou vodou.
  2. Necháme vařit do rozpuštění cukru, poté přihodíme šalvěj a povaříme ještě pár minut.
  3. Do směsi pokrájíme omytý citron.
  4. Necháme louhovat do druhého dne.
  5. Druhý den ještě jednou přivedeme k varu.
  6. Ještě teplé slijeme přes sítko nebo kousek tkaniny do připravených nádob a zavíčkujeme.

sirup

Použití

  • podpora imunitÿ
  • bolest v krku
  • kašel

Dávkování

  • pro děti od 12 měsíců: 1 čajová lžička až 3 krát denně
  • pro děti od 3 let a dospělí: 1 polévková lžíce až 3 krát denně

Skladování a trvanlivost

Sirup by měl v dobře uzavřené nádobě a v chladu a temnu vydržet i přes rok. Rok a půl je doba, po které většina bylinek ztrácí své léčebné účinky.

P. S. V zimě ještě vyzkouším variantu za studena se sušenými bylinkami, recept pak určitě doplním.

Share on FacebookEmail this to someonePrint this pageTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on YummlyShare on RedditShare on Tumblr
Přečtěte si také  ...mámy na mateřské nemají do čeho píchnout?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *