Ve chvíli, kdy se venku trochu oteplí, začínám mít chuť na polévky. Když jsem byla malá, jedli jsme polévky pořád, oproti tomu Martin na nic takového zvyklý není, a tak jsme od nich časem upustili. Pro mě je to však jídlo, které zvládnu uvařit i během dne se Sebastiánem. Tyhle tři jarní polévky vás zasytí, ale také pohladí po duši, protože jsou úžasně barevné a veselé.
Žlutá polévka
Na tuhle zajímavou polévku jsem narazila při hledání receptu, kde by byl hlavní ingrediencí květák. Klasika je ale nuda, a tak to chtělo trochu rozveselit a dodat nějakou tu bílkovinu, aby byla polévka opravdu výživná a nahradila plnohodnotný oběd.
Ingredience: 1 cibule, 1 květák, 2 brambory, 1 lžíce kurkumy, zeleninový vývar (nebo kostka kvalitního bujonu), 1 lžíce lahůdkového droždí, olivový olej, sůl, uzený tempeh
Postup: Květák rozdělíme na růžičky, zalijeme asi polovinou oleje a smícháme s kurkumou. Celé to dáme do trouby a pečeme do zhnědnutí květáku na 170°C asi 20 minut. Mezitím si nakrájíme cibulku, kterou osmahneme na zbytku oleje, přidáme kostičky brambor a vaříme do změknutí. Následně přidáme květák a rozmixujeme do hladkého krému, který dochutíme droždím. Můžete ozdobit plátky mandlí, já jsem zvolila opražený uzený tempeh.
Oranžová polévka
Rajčata nemá Martin moc rád, a tak si z nich většinou vařím jen sama pro sebe. Tato polévka je zvláštní tím, že je zahuštěná opraženými mandlemi, resp. mouky z nich. Na obrázku sice není, nicméně já jsem si dala do polévky kukuřičný kuskus, který zbyl ze Sebíkova oběda.
Ingredience: konzerva rajčatové passaty, větší hrst mandlí, 1 lžíce datlového sirupu, sůl, sušená bazalka, olivový olej, voda, kukuřičný kuskus
Postup: Mandle zblanšírujeme neboli zalijeme horkou vodou a následně oloupeme. Asi ¾ jich nameleme na hrubší mouku a opražíme na oleji (můžeme použít také ghí). Mezitím si v hrnci rozehřejeme olej, vlijeme rajčatový protlak a dolijeme vodou (do objemu asi něco málo přes 1 litr). Ochutíme solí a bazalkou, sirupem a povaříme. Následně rozmixujeme
Zelená polévka
A do třetice všeho barevného, zelená polévka. Jak už vám asi došlo, tu krásnou zelenou barvičku má na svědomí hrášek. V mrazáku jsem měla navíc domácí kuřecí vývar a v bedničce se toulal zapomenutý pórek. A když nebudete mít po ruce pečivo na výrobu krutonků můžete použít třeba hrachovou křupku.
Ingredience: 1 balení mraženého hrášku, 1 pórek, 1 střední cibule, 1 litr kuřecího či zeleninového vývaru, sůl, pepř, bazalka, máslo, olivový olej, smetana dle chuti
Postup: Na másle osmažíme do zlatova cibulku s pórkem, přidáme hrášek a zalijeme vývarem. Vaříme asi 20 minut, poté rozmixujeme do hladka a dochutíme. Pokud budete mít chuť, není problém přidat smetanu nebo doplnit vejcem (zastřeným, natvrdo atd.)
Možná jste si také všimli, že jsou misky dost omlácené. Je to po hrncích na vaření a hrnečkách na čaj asi nejvytíženější nádobí u nás doma. Dá se z nich jist skoro všechno. Jen se špatně skládají do myčky 😀
Podívejte se také na naše další recepty, které jsme pro vás vyzkoušeli.
⇓ RECEPTY KE STAŽENÍ A ZALOŽENÍ DO VAŠÍ KUCHAŘKY ⇑
Inspirace pro recepty: Dobroty od Country Life a Prima Fresh
1 Comment