V kuchyni

Recept: Domácí žitný chléb

Receptů na chleba najdete na internetu zřejmě hodně, v podstatě se svými postupy ani příliš neliší. Jeden recept na domácí chléb jste si už mohli na našem blogu dokonce přečíst. Jelikož je třeba ubrat v jídelníčku trochu (víc) pšenice, rozhodli jsme se vyzkoušet také žitný chlebíček.

Žitný chléb

Ingredience (2 bochníky):

  • 1 kg žitné (chlebové) mouky
  • 1 lžíce soli
  • 2 lžíce octa
  • 1 balíček sušeného droždí (7 g)
  • asi 650 ml vlažné vody

Postup:

  1. V míse smícháme mouku, sůl a droždí.
  2. Přidáme vodu a ocet (můžeme vynechat), směs promícháme a následně na válu prohněteme.
  3. Z těsta vytvoříme 2 bochníky, které vložíme na plech a přikryjeme utěrkou. Necháme kynout pár hodin (ideálně si ráno připravte a odpoledne/večer upečte nebo naopak).
  4. Povrch bochánku můžeme lehce nakrojit (např. do kříže), ale není to nutné.
  5. Vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme zhruba 45 až 60 minut (podle vlastností trouby).

chléb

Nejlépe samozřejmě chutná s domácí „vajíčkovou“ pomazánkou, o které jsme psali nedávno v článku Vajíčkový chlebíček bez vajec.

 Podívejte se také na naše další recepty, které jsme pro vás vyzkoušeli.

⇓ RECEPT KE STAŽENÍ A ZALOŽENÍ DO VAŠÍ KUCHAŘKY ⇑

5 Comment

    1. Hezký den, děkujeme za upozornění. Ocet se občas přidává, aby zabránil brzkému plesnivění chleba, ale není tam jako nezbytně nutná ingredience. Kateřina

    1. Hezký den Petře, recept se věnuje pečení z droždí. Bez debat je ale vždy lepší použít kvásek 😉 Kateřina

  1. Upečeno, povedlo se, vypada pěkně a chutná výborně. Dělala jsem ze 400g ž.m., bez octa, s 350ml vody, 1lžč. soli, 7g suš.droždí, kmínem, nahoře posyp hr.solí. Příště dám soli víc, ale takto je také dobrý. Kynul cca 6 hodin. Pekla jsem 180C jen 35 minut. Receptů jsem už zkoušela spoustu – tento je nenáročný na „logistiku“ – ráno zamíchám, nechám někde stranou a když mám odpoledne čas tak vyklopím do malé kulate formy (ale tvar drží i tak jako bochanek) a upeču. Proto budu dělat často 🙂 Děkuji za recept!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..