Po dlouhé době mě přepadla touha tvořit v kuchyni. Touha byla vlastně už mockrát, ale toho času je se skřítkem velmi málo. S blížícím se příjezdem mojí maminky jsem ovšem chtěla udělat něco speciálního, veselého a osvěžujícího. A zároveň byla podmínka, aby to byl dezert.
Na zahradě u sousedů jsem s jejich dovolením sehnala něco málo opravdu velkých a šťavnatých ostružin a malin a k tomu jsem přikoupila jahody, borůvky a pár ingrediencí navíc.
Mléko můžete nahradit rostlinným mlékem, seženete dokonce i veganskou šlehačku. Určitě by se dalo experimentovat a místo šlehačky zvolit třeba trochu dražší silken tofu (používá se na veganské cheesecaky). Vejce lze nahradit banánem a želatinu agarem. Kdo nemá rád cukr, nahradí třeba datlovým sirupem. A kdo dodržuje bezlepkovou dietu, musí dbát na správný výběr mouky a kypřícího prášku.
Dort z (lesního) ovoce
Ingredience na korpus
- 100 ml mléka
- 40 g tmavé čokolády
- 1 větší vejce
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 100 g hladké mouky
- dřeň z 1/2 vanilky
- 80 g moučkového cukru
- prášek do pečiva
Ingredience na náplň
- 250 g (lesního) ovoce + hrst na dozdobení
- 150 g smetany na šlehání
- 1 a 1/2 lžíce práškové želatiny
- cukr na doslazení ovoce
Postup
Troubu jsem si předehřála na 180 stupňů. Mezitím jsem smíchala mouku, cukr, vanilku a prdopeč. Do sypké směsi jsem následně přidala vajíčko, olej a čokoládu, kterou jsem předtím rozpustila ve vodní lázní v mléce. Následně jsem těsto vylila na plech, aby byl jeho průměr větší než dno menší dortové formy (trochu se při pečení srazí). Korpus jsem pekla v mojí horkovzdušné troubě zhruba 25 minut.
V čase, kdy se pekl korpus, jsem si smíchala ovoce s cukrem a propasírovala přes jemné sítko, abych se zbavila zrníček a slupek a tak. Šťávu jsem následně smíchala se želatinou a nechala 10 minut odpočívat.
Ovocnou směs, která mezitím trochu nabyla na svém objemu, jsem ve vodní lázni zahřála, aby se želatina úplně rozpustila a spojila se šťávou. Následně jsem ji smíchala opatrně s ušlehanou smetanou. Takto připravenou náplň jsem opatrně vylila na již vychladlý korpus.
Nakonec bylo třeba dát dort pořádně vychladit a ztuhnout. Můžete nechat přes noc, ideálně aspoň tak 8 až 10 hodin to chce. Po vychladnutí už stačilo jen ozdobit a tradááá.
Za inspiraci děkuji Zápisky malé Jani
1 Comment