Vymýšlet každý den nové recepty. Nakrmit všechny členy rodiny. Myslet na naše zdraví. Vařit z kvalitních surovin. A tisíc dalších věcí, na které musí máma myslet, pokud vaří i pro své děti. Pro mě bylo na počátku nejtěžší vymýšlet vlastně dva pokrmy, pro dospělé a pro Sebastiána. S přibývajícím věkem dětí je to ale snazší i v kuchyni. Můžeme jíst stejná jídla, jen zkrátka nepoužívám ostrá koření nebo dochucovadla.
Už dlouho jsme neměli k obědu pořádný guláš. Koupila jsem bio maso z kvalitního českého chovu. A hledala ingredience, kterými by se dalo nahradit velké množství cibule a mouky, kterými se guláš často zahušťuje.
„Dětský“ guláš
Ingredience:
- 500 g kvalitního hovězího masa (kombinace předního, zadního a kližky)
- 1 větší cibule
- 2 čerstvá rajčata (2 lžíce kvalitního rajčatového protlaku)
- 2 lžičky sladké papriky
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička drceného/mletého kmínu
- 1 lžička BIO zeleninového bujonu
- 2 menší brambory
- olej či sádlo
- voda
Postup:
- Cibuli nakrájíme na menší kostičky a osmahneme.
- Maso pokrájíme na menší kostky (maso změkne za kratší dobu) a přidáme k cibuli.
- Jakmile se maso zatáhne, přisypeme koření, krátce osmahneme a zalijeme asi 1 litrem vody.
- Vaříme asi 45 minut a poté přidáme protlak a nastrouhané brambory. Během vaření je lepší občas promíchat.
- Za dalších 45 minut by mělo být maso měkké a omáčka zahuštěná.
Podáváme s bramborovými noky, polentou nebo těstovinami, zkratka dle vaší chuti. Do guláše jsem nepřidala ani špetku soli. Není v něm ani zrnko mouky. Guláš vařím zásadně v klasickém hrnci, trvá to 1,5 až 2 hodiny.