Na Štědrý den jím tradičního kapra z naší rodiny jen já. Martin a jeho rodina se přiklání raději ke klasickým kuřízkům, a tak si dělám radost a vždy si kousek ryby donesu. Letos nebudu sama, mám totiž Sebastiána! Ale protože věřím, že by ho mohly u večeře vystrašit soucitné pohledy ostatních, vymyslela jsem pro něj odlehčenou variantu.
Díky receptu připravíte 20 – 25 bochánků, ale můžete je udělat i z většího množství nebo ze zbytku ricotty, špenátu a cibule upéct špenátovo-riccotový koláč v listovém těstě.
Kapří bochánky s ricottou a špenátem
Ingredience:
- 150 g kapří filety (můžeme ale klidně použít i lososa či jinou oblíbenou rybu)
- ¼ cibule
- hrst listového špenátu
- ¼ vaničky ricotty
- 2 lžíce hladké mouky (já používám špaldovou)
- 2 lžíce kukuřičné strouhanky
- 1 vejce
- menší hrst strouhaného parmazánu
- olivový olej
- sůl, pepř
Postup:
- Na olivovém oleji zpěníme cibulku a přidáme propraný a pokrájený špenát.
- Jakmile se špenát zatáhne a zmenší svůj objem, přendáme ho do mísy.
- Špenát na cibulce smícháme s ricottou, parmazánem, vajíčkem, moukou a strouhankou a nakonec zalijeme lžíce oleje. Dochutíme solí a pepřem.
- Do připravené směsi patří ještě rybí maso, rozmixované do kaše. Vypadá to sice nevábně, ale mnohonásobně tím klesne riziko, že objevíte při jídle kost.
- Všechny ingredience promícháme a necháme pár minut odpočinout.
- Na plech vyložený pečícím papírem tvoříme dvěma lžičkami hrudky.
- Pečeme na 180°C asi 30 minut, dokud bochánky nezhnědnou.
- Podáváme s bramborem, pro dospělé třeba s vídeňským bramborovým salátem.