Tento článek by mohl být velkou inspirací pro ty, co mají doma lilek, cukety, rajčata a vůbec všeho hodně. Třeba na zahrádce jako u kamaráda Jonáše, odkud jsme si nějaké ty sezónní kousky přivezli do Prahy. Polévka a předkrm, co se dá snadno přeměnit v hlavní chod. Mňam.
Polévka
V letních měsících vařím husté polévky docela často. Stačí totiž pár ingrediencí a nějaká ta bylinka a oběd je hotový. Z domácí biozahrádky od kamarádky jsem si dovezla obří cuketu a taky krásná červená rajčátka.
Ingredience:
- větší cuketa
- pár zralých rajčat
- čerstvá bazalka
- sůl, pepř
- kdo chce, může přidat zeleninový vývar a další polévkové bylinky
- rostlinný olej
Postup:
Cuketu jsem nakrájela na menší kousky spolu s rajčaty, nechala trochu osmažit na olivovém oleji a dala vařit s asi 2 litry vody. Když zelenina změkla a část vody se vypařila, přidala jsem zeleninový vývar. Zeleninu jsem následně rozmixovala s bazalkou, dolila vodu a dochutila solí a pepřem.
Jelikož to byla polévka „obědová“, přisypala jsem něco málo quinoy, aby byla dostatečně hustá. Můžete přidat také tofu, nějaká ta semínka nebo smetanu.
[irp]
Předkrm/hlavní chod
Pokud si potrpíte na masovou variantu tataráku, zřejmě budete k tomu lilkovému skeptičtí. Určitě to ale stojí za zkoušku. Je to příjemné letní osvěžení a v kombinaci s pečivem (nejlépe třeba domácím chlebem) vás to i docela spolehlivě zasytí.
Ingredience:
- lilek
- cuketa (nemusí být)
- červená paprika
- rajčata
- menší cibule
- 2 stroužky česneku
- rajčatový protlak, worcester, chilli (dle chuti), sůl a pepř
- rostlinný olej
Postup:
Na lžíci oleje jsem osmažila cibulku, přidala jsem na jemno pokrájený lilek a cuketu a následně také papriku a rajčátka. Když se směs prohřála, přidala jsem česnek, trochu worchesteru, chilli jsem vynechala. Dochutila jsem solí a pepřem. Nakonec jsem nechala tataráček vychladnout v lednici. S čerstvým chlebem jedna báseň.