Děti

Recept: 3x polévka na jaro

Ve chvíli, kdy se venku trochu oteplí, začínám mít chuť na polévky. Když jsem byla malá, jedli jsme polévky pořád, oproti tomu Martin na nic takového zvyklý není, a tak jsme od nich časem upustili. Pro mě je to však jídlo, které zvládnu uvařit i během dne se Sebastiánem. Tyhle tři jarní polévky vás zasytí, ale také pohladí po duši, protože jsou úžasně barevné a veselé.

Žlutá polévka

Na tuhle zajímavou polévku jsem narazila při hledání receptu, kde by byl hlavní ingrediencí květák. Klasika je ale nuda, a tak to chtělo trochu rozveselit a dodat nějakou tu bílkovinu, aby byla polévka opravdu výživná a nahradila plnohodnotný oběd. 

Ingredience: 1 cibule, 1 květák, 2 brambory, 1 lžíce kurkumy, zeleninový vývar (nebo kostka kvalitního bujonu), 1 lžíce lahůdkového droždí, olivový olej, sůl, uzený tempeh

Postup: Květák rozdělíme na růžičky, zalijeme asi polovinou oleje a smícháme s kurkumou. Celé to dáme do trouby a pečeme do zhnědnutí květáku na 170°C asi 20 minut. Mezitím si nakrájíme cibulku, kterou osmahneme na zbytku oleje, přidáme kostičky brambor a vaříme do změknutí. Následně přidáme květák a rozmixujeme do hladkého krému, který dochutíme droždím. Můžete ozdobit plátky mandlí, já jsem zvolila opražený uzený tempeh.

Oranžová polévka

Rajčata nemá Martin moc rád, a tak si z nich většinou vařím jen sama pro sebe. Tato polévka je zvláštní tím, že je zahuštěná opraženými mandlemi, resp. mouky z nich. Na obrázku sice není, nicméně já jsem si dala do polévky kukuřičný kuskus, který zbyl ze Sebíkova oběda.

Ingredience: konzerva rajčatové passaty, větší hrst mandlí, 1 lžíce datlového sirupu, sůl, sušená bazalka, olivový olej, voda, kukuřičný kuskus

Postup: Mandle zblanšírujeme neboli zalijeme horkou vodou a následně oloupeme. Asi ¾ jich nameleme na hrubší mouku a opražíme na oleji (můžeme použít také ghí). Mezitím si v hrnci rozehřejeme olej, vlijeme rajčatový protlak a dolijeme vodou (do objemu asi něco málo přes 1 litr). Ochutíme solí a bazalkou, sirupem a povaříme. Následně rozmixujeme 

Zelená polévka

A do třetice všeho barevného, zelená polévka. Jak už vám asi došlo, tu krásnou zelenou barvičku má na svědomí hrášek. V mrazáku jsem měla navíc domácí kuřecí vývar a v bedničce se toulal zapomenutý pórek. A když nebudete mít po ruce pečivo na výrobu krutonků můžete použít třeba hrachovou křupku.

Ingredience: 1 balení mraženého hrášku, 1 pórek, 1 střední cibule, 1 litr kuřecího či zeleninového vývaru, sůl, pepř, bazalka, máslo, olivový olej, smetana dle chuti

Postup: Na másle osmažíme do zlatova cibulku s pórkem, přidáme hrášek a zalijeme vývarem. Vaříme asi 20 minut, poté rozmixujeme do hladka a dochutíme. Pokud budete mít chuť, není problém přidat smetanu nebo doplnit vejcem (zastřeným, natvrdo atd.)

 

Možná jste si také všimli, že jsou misky dost omlácené. Je to po hrncích na vaření a hrnečkách na čaj asi nejvytíženější nádobí u nás doma. Dá se z nich jist skoro všechno. Jen se špatně skládají do myčky 😀

Podívejte se také na naše další recepty, které jsme pro vás vyzkoušeli.

⇓ RECEPTY KE STAŽENÍ A ZALOŽENÍ DO VAŠÍ KUCHAŘKY ⇑

Inspirace pro recepty: Dobroty od Country Life a Prima Fresh

1 Comment

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.