Recept: Domácí žitný chléb

Receptů na chleba najdete na internetu zřejmě hodně, v podstatě se svými postupy ani příliš neliší. Jeden recept na domácí chléb jste si už mohli na našem blogu dokonce přečíst. Jelikož je třeba ubrat v jídelníčku trochu (víc) pšenice, rozhodli jsme se vyzkoušet také žitný chlebíček. 

Žitný chléb

Ingredience (2 bochníky): 

  • 1 kg žitné (chlebové) mouky
  • 1 lžíce soli
  • 2 lžíce octa
  • 1 balíček sušeného droždí (7 g)
  • asi 650 ml vlažné vody

Postup:

  1. V míse smícháme mouku, sůl a droždí.
  2. Přidáme vodu, směs promícháme a následně na válu prohněteme.
  3. Z těsta vytvoříme 2 bochníky, které vložíme na plech a přikryjeme utěrkou. Necháme kynout pár hodin (ideálně si ráno připravte a odpoledne/večer upečte nebo naopak).
  4. Povrch bochánku můžeme lehce nakrojit (např. do kříže), ale není to nutné.
  5. Vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme zhruba 45 až 60 minut (podle vlastností trouby).

chléb

Nejlépe samozřejmě chutná s domácí „vajíčkovou“ pomazánkou, o které jsme psali nedávno v článku Vajíčkový chlebíček bez vajec.

 Podívejte se také na naše další recepty, které jsme pro vás vyzkoušeli.

⇓ RECEPT KE STAŽENÍ A ZALOŽENÍ DO VAŠÍ KUCHAŘKY ⇑

Share on FacebookEmail this to someonePrint this pageTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on YummlyShare on RedditShare on Tumblr
Přečtěte si také  Mrkef a spol.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *