V kuchyni

Recept: Dort z (lesního) ovoce

Po dlouhé době mě přepadla touha tvořit v kuchyni. Touha byla vlastně už mockrát, ale toho času je se skřítkem velmi málo. S blížícím se příjezdem mojí maminky jsem ovšem chtěla udělat něco speciálního, veselého a osvěžujícího. A zároveň byla podmínka, aby to byl dezert.

Na zahradě u sousedů jsem s jejich dovolením sehnala něco málo opravdu velkých a šťavnatých ostružin a malin a k tomu jsem přikoupila jahody, borůvky a pár ingrediencí navíc.

Mléko můžete nahradit rostlinným mlékem, seženete dokonce i veganskou šlehačku. Určitě by se dalo experimentovat a místo šlehačky zvolit třeba trochu dražší silken tofu (používá se na veganské cheesecaky). Vejce lze nahradit banánem a želatinu agarem. Kdo nemá rád cukr, nahradí třeba datlovým sirupem. A kdo dodržuje bezlepkovou dietu, musí dbát na správný výběr mouky a kypřícího prášku.

Dort z (lesního) ovoce

Ingredience na korpus

  • 100 ml mléka
  • 40 g tmavé čokolády
  • 1 větší vejce
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 100 g hladké mouky
  • dřeň z 1/2 vanilky
  • 80 g moučkového cukru
  • prášek do pečiva

Ingredience na náplň

  • 250 g (lesního) ovoce + hrst na dozdobení
  • 150 g smetany na šlehání
  • 1 a 1/2 lžíce práškové želatiny
  • cukr na doslazení ovoce

Postup

Troubu jsem si předehřála na 180 stupňů. Mezitím jsem smíchala mouku, cukr, vanilku a prdopeč. Do sypké směsi jsem následně přidala vajíčko, olej a čokoládu, kterou jsem předtím rozpustila ve vodní lázní v mléce. Následně jsem těsto vylila na plech, aby byl jeho průměr větší než dno menší dortové formy (trochu se při pečení srazí). Korpus jsem pekla  v mojí horkovzdušné troubě  zhruba 25 minut.

V čase, kdy se pekl korpus, jsem si smíchala ovoce s cukrem a propasírovala přes jemné sítko, abych se zbavila zrníček a slupek a tak. Šťávu jsem následně smíchala se želatinou a nechala 10 minut odpočívat.

Ovocnou směs, která mezitím trochu  nabyla na svém objemu, jsem ve vodní lázni zahřála, aby se želatina úplně rozpustila a spojila se šťávou. Následně jsem ji smíchala opatrně s ušlehanou smetanou. Takto připravenou náplň jsem opatrně vylila na již vychladlý korpus.

Nakonec bylo třeba dát dort pořádně vychladit a ztuhnout. Můžete nechat přes noc, ideálně aspoň tak 8 až 10 hodin to chce. Po vychladnutí už stačilo jen ozdobit a tradááá.

IMG_5408Something special, pretty looking and refreshing at the same time.

Za inspiraci děkuji Zápisky malé Jani

1 Comment

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..