Recept: Dort z (lesního) ovoce

Po dlouhé době mě přepadla touha tvořit v kuchyni. Touha byla vlastně už mockrát, ale toho času je se skřítkem velmi málo. S blížícím se příjezdem mojí maminky jsem ovšem chtěla udělat něco speciálního, veselého a osvěžujícího. A zároveň byla podmínka, aby to byl dezert.

Na zahradě u sousedů jsem s jejich dovolením sehnala něco málo opravdu velkých a šťavnatých ostružin a malin a k tomu jsem přikoupila jahody, borůvky a pár ingrediencí navíc.

Mléko můžete nahradit rostlinným mlékem, seženete dokonce i veganskou šlehačku. Určitě by se dalo experimentovat a místo šlehačky zvolit třeba trochu dražší silken tofu (používá se na veganské cheesecaky). Vejce lze nahradit banánem a želatinu agarem. Kdo nemá rád cukr, nahradí třeba datlovým sirupem. A kdo dodržuje bezlepkovou dietu, musí dbát na správný výběr mouky a kypřícího prášku.

Dort z (lesního) ovoce

Ingredience na korpus

  • 100 ml mléka
  • 40 g tmavé čokolády
  • 1 větší vejce
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 100 g hladké mouky
  • dřeň z 1/2 vanilky
  • 80 g moučkového cukru
  • prášek do pečiva

Ingredience na náplň

  • 250 g (lesního) ovoce + hrst na dozdobení
  • 150 g smetany na šlehání
  • 1 a 1/2 lžíce práškové želatiny
  • cukr na doslazení ovoce

Postup

Troubu jsem si předehřála na 180 stupňů. Mezitím jsem smíchala mouku, cukr, vanilku a prdopeč. Do sypké směsi jsem následně přidala vajíčko, olej a čokoládu, kterou jsem předtím rozpustila ve vodní lázní v mléce. Následně jsem těsto vylila na plech, aby byl jeho průměr větší než dno menší dortové formy (trochu se při pečení srazí). Korpus jsem pekla  v mojí horkovzdušné troubě  zhruba 25 minut.

V čase, kdy se pekl korpus, jsem si smíchala ovoce s cukrem a propasírovala přes jemné sítko, abych se zbavila zrníček a slupek a tak. Šťávu jsem následně smíchala se želatinou a nechala 10 minut odpočívat.

Přečtěte si také  Máma na mateřské a její jídelníček od 9.4.2017

Ovocnou směs, která mezitím trochu  nabyla na svém objemu, jsem ve vodní lázni zahřála, aby se želatina úplně rozpustila a spojila se šťávou. Následně jsem ji smíchala opatrně s ušlehanou smetanou. Takto připravenou náplň jsem opatrně vylila na již vychladlý korpus.

Nakonec bylo třeba dát dort pořádně vychladit a ztuhnout. Můžete nechat přes noc, ideálně aspoň tak 8 až 10 hodin to chce. Po vychladnutí už stačilo jen ozdobit a tradááá.

IMG_5408Something special, pretty looking and refreshing at the same time.

Za inspiraci děkuji Zápisky malé Jani

Jeden komentář Přidejte váš

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *