Konečně přišla. Netrpělivě jsem jí očekávala už několik dní. Vlastní kuchařka mojí drahé kamarádky, která si tak splnila svůj sen.
Kuchařku 26 deka veganského štěstí se rozhodla Denisa rozdávat po dobu 5 dnů zcela zdarma (pouze za cenu poštovného a balného). Po ukončení předprodeje se přesně na můj svátek kuchařky tiskly a hned o 3 dny později už byly na cestě ke svým majitelům, kteří napjatě kontrolovali své schránky.
A teď už to můžu prozradit, když nepočítám jejího přítele, byla jsem první, která viděla kuchařku v celé své kráse, ještě než šla do tisku. Byla jsem na ní opravdu pyšná. Kuchařka se nemusí líbit každému, její vzhled i obsah je ale jedinečný právě tím, že jí od začátku do konce vytvořila sama.
Denisa a jejích 26 deka štěstí
Tenhle název má samozřejmě své opodstatnění. Kromě toho, že je příznačně vtipný, napovídá, kolik výborných receptů můžete v kuchařce najít. Napadlo mě ji i zvážit, ale bohužel na 26 deka nedosáhla (kdyby vás to zajímalo, má sotva 100 gramů) 😀 Za to je ale superkapesní, takže se vměstná do každé běžné kabelky, i když jí budete mít tak po žensku plnou.
Co uvařit dobrého?
Ač nejsem vegan, vařím bez živočišných surovin relativně často, a tak mám doma nejrůznější kuchařky. Na téhle se mi líbí hlavně to, že jsou recepty takovou analogií na běžné pokrmy, jak je zná většina z nás. Navíc z běžných surovin, nepotřebujete nic moc speciálního nebo drahého, jak by se mohlo zdát. Nemusíte být proto striktně vegan, abyste vyzkoušeli třeba svíčkovou nebo čokoládový dort.
Titulní strana knihy je sice tak trochu tajemná, ale určitě na ní většina pozná pravé domácí buchty. Chcete recept? Tady je 😉
Honzovy buchty
Ingredience:
- vanilkový cukr
- 300 ml rostlinného mléka
- 500 g hladké mouky
- 50 g rozpuštěného rostlinného másla
- čerstvé droždí
- domácí tvaroh (recept najdete v mé nové kuchařce :), čokoláda, džem, povidla, mák
Postup:
Do mísy nasypeme mouku. Mléko si zahřejeme, aby bylo teplé, necháme v něm rozpustit rostlinné máslo, přidáme rozdrobené droždí a vanilkový cukr. Necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme spolu s kváskem a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme přikryté alespoň hodinu kynout na teplém místě – na sluníčku, na topení apod. Mezitím si připravíme náplň – tentokrát jsem zvolila čokoládu. Jakmile je těsto vykynuté, tvoříme kuličky asi o velikosti golfového míčku. Ty pak vždy rozplácneme a doprostřed dáme náplň – v našem případě 2-3 kostky hořké čokolády, zabalíme a vyválíme opět v hladkou kuličku. Až vytvoříme kuličky z celého těsta, vymažeme si zapékací mísu a následně tam buchty jednu po druhé pokládáme. Nakonec buchty ještě pomažeme směsí mléka a tuku, aby byly buchty ve výsledku krásně zlatavé (můžeme potírat ještě během pečení). Buchty dáme do předem vymazané trouby na 175 °C a pečeme asi 22 minut. Po upečení už stačí jen pocukrovat a můžeme servírovat.
Kuchařku můžete nyní pořídit → ZDE ←
Co jsme vyzkoušeli z kuchařky my?
A kdo je vlastně Denisa Jelínková?
Denisa začala onehdy pracovat jako redaktorka v jednom internetovém magazínu, kde jsem dělala šéfredaktorku. Kromě společné touhy dostat časopis do povědomí široké veřejnosti se z nás staly také kamarádky. Přestože nás dělí relativně velká vzdálenost, kontakt jsme nepřerušily, ani když jsme musely magazín kvůli tragickým událostem opustit (tímto zdravím nahoru – byl bys opravdu hrdý). Denisa je člověk, který mi vždy pomohl, když jsem potřebovala. Je to hrozně chytrá holka, má úžasnou duši a kdyby mohla, zřejmě by se kousek po kousíčku rozdala, jen aby se měly všechny bytosti na světě dobře. Denisa je vegankou asi 3 roky a stejně jako já měla problémy s mléčnými produkty. Vysadit úplně živočišné produkty se rozhodla po tom, co chtěla přestat podporovat z etických důvodů živočišný průmysl.
Denisu jsem poznala jako blondýnku s dredy, což dokládá i naše první společná fotografie. Za tu dobu se změnila z blondýnky na zrzku, pořídila si pejska a založila se svým přítelem vlastní veganský eshop. Ale její duše zůstala stejná…
Rozhovor se samotnou autorkou kuchařky najdete v magazínu Eyemag ZDE. Její vlastní web, kde se dozvíte něco o kuchařce i autorce, TADY.
1 Comment