Pokud byste zadali do vyhledávače heslo „fazolové b…“, tak asi třetí položka budou brownies, do kterých se dávají netradičně (nebo dnes už možná i tradičně) červené nebo černé fazole.
Proč se vlastně do receptu na moučník přidávají fazole? Co je tohle za blbost, říkáte si. Klasickými ingrediencemi jsou hořká čokoláda (spouuusta), máslo, vejce, cukr a mouka a někdy i ořechy. Pokud ale chcete zdravější variantu nebo dokonce veganskou verzi, musíte volit trochu jiný postup a nakupovat podle odlišného seznamu. Pokud konzervované fazole dobře propláchnete nebo uvaříte doma, nebude jejich chuť znát (no dobrá, trochu samozřejmě ano), rozhodně však v jedné porci získáte pořádnou dávku bílkovin.
Fazolové brownies
Ingredience:
- 2 plechovky červených fazolí bez nálevu
- 200 g hladké mouky
- 125 g přírodního třtinového cukru
- 1 banán
- 150 ml rostlinného mléka
- 75 ml rostlinného oleje (není podmínkou, ale brownies bude vláčnější)
- minimálně 50 g poctivého kakaa (mletých kakaových bobů) nebo tmavé čokolády (čím čokoládovější, tím větší množství)
- 1 sáček vanilkového cukru (není podmínkou)
- 1 lžíce kypřícího prášku
Postup
- Propláchnuté fazole, banán a mléko (případně také olej) rozmixujeme.
- V míse smícháme suché ingredience a přidáme k nim rozmixovanou směs.
- Vše důkladně promícháme a vylijeme na vymazaný a vysypaný plech (můžeme vyložit pouze pečícím papírem). Vrstva by měla být asi 1 cm.
- Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 30 minut, dokud není povrch lehce rozpraskaný.
Podívejte se také na naše další recepty, které jsme pro vás vyzkoušeli.
⇓ RECEPT KE STAŽENÍ A ZALOŽENÍ DO VAŠÍ KUCHAŘKY ⇑