Letní (česká) várka jahod má velkou nevýhodu. Chcete je jíst na kila. Se Sebastiánem jsme si udělali jeden den koktejl z jahod, banánu a domácího ovesného mléka, další den jsme je jen tak zobali a nakonec došlo i na sladký oběd.
Jáhlové knedlíčky s jahodami
Ingredience:
- 3/4 hrnku jahel
- 1/4 hrnku rýže
- přirozeně bezlepková mouka (já jsem použila pohankovou)
- čerstvé jahody
- datlový nebo jiný sirup
Postup:
- Jáhly několikrát zpaříme horkou vodou, aby se zbavily hořkosti a podivného aroma.
- Do hrnce dáme jáhly, rýži a zalijeme dvojnásobným množstvím vody (2 hrnky). Vaříme do změknutí asi 20 minut.
- Směs jahel s rýži následně můžeme, ale nemusíme rozmixovat na lepkavou hmotu. Podsypeme tolikrát moukou, dokud se těsto bude lepit.
- Vytvarujeme válečky, kulaté knedlíčky nebo oválné nočky. A dáme vařit do lehce osolené vody. Knedlíčky jsou hotové, jakmile vyplavou na hladinu.
- Mezitím si rozmačkáme nebo rozmixujeme jahody, přidáme sladidlo a lehce povaříme.
- Knedlíčky nakonec přelijeme hotovou jahodovou omáčkou, můžeme přidat i rozpuštěné máslo.