Jakožto osoba trpící intolerancí laktózy jsem nucena kupovat potraviny, které jsou o tento mléčný cukr úmyslně připraveny. Když chci však sáhnout po něčem opravdu domácím a přírodním, vždycky vyhraje rostlinné mléko. Nejraději mám mandlové kvůli chuti, ale častěji dělám ovesné kvůli rychlosti přípravy.
Pro výrobu domácího rostlinného mléka potřebujete pouze dvě hlavní ingredience: rostlinnou složku a vodu.
Ořechové mléko
Dá se připravit z jakýchkoliv vašich oblíbených ořechů, já však vždycky vezmu hrst (pro lepší měření 1 šálek) mandlí (pokud jsem je předtím nesnědla na zažehnání pálení žáhy), nechám je pár hodin či přes noc uležet v čisté vodě a pak je jednoduše propláchnu a rozmixuji v čisté vodě. Mléko následně scedím a mleté mandle, které mi zbudou, s radostí přidáme do ranní ovesné kaše nebo nějakého koláče.
Ovesné mléko
Výroba ovesného mléka je o mnoho snadnější, když jsem líná čekat nebo potřebuji mléko prostě hned, namočím 1 šálek ovesných vloček do 3 šálků horké vody (ne vařící) a nechám odstát maximálně hodinu. Následně scedím a přeliji do čisté nádoby stejně jako to dělám u mléka z ořechů.
Když mám chuť, přidávám do mléka ještě čerstvou vanilku nebo med.
Na internetu najdete určitě také návod na výrobu mléka rýžového, kokosového nebo sojového (to je nejsložitější, musí se vařit). Pokud byste se do výroby pouštět nechtěli a plánovali jste nákup přímo v obchodě, zkuste výrobky z drogerie DM, určitě neprohloupíte.
5 Comment