Jak už jste si jistě všimli, mnohem raději než maso mám jeho rostlinné náhražky. Mezi oblíbenou kuchyni, kterou často vařím, patří indická a taky mexická. A zrovna na mexické Chilli con Carne jsem dostala chuť tento týden. A protože maso v lednici nebylo, udělala jsem Chilli sin Carne, tedy bezmasou a rovnou veganskou variantu, kde najdete na 100 gramů pokrmu celkem asi 20 gramů bílkovin (v případě tempehu ještě 19,3 gramů navíc).
Chilli sin Carne
Ingredience:
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 brambora
- ½ batátu (sladká brambora)
- 1 konzerva rajčat (krájených nebo pasírovaných)
- 1 konzerva cizrny
- ½ plechovky nebo hrst mražené kukuřice
- 2 mrkve
- 1 konzerva červených fazolí
- voda
- rostlinný olej
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička oregána
- 1 lžička sladké papriky
- chilli podle chuti
- pepř, sůl
- bonus: tempeh (fermentované sojové boby), hořká čokoláda, kysaná smetana
Postup:
- Cibuli a česnek nakrájíme na jemno a osmažíme na oleji.
- Přidáme kostičky brambor a batátu, osolíme a promícháme. Necháme restovat 3 až 5 minut.
- K bramborám přidáme cizrnu.
- Následně přisypeme koření a zalijeme rajčaty + 1 až 2 plechovkami vody (záleží, jak moc chcete husté).
- Krátce povaříme a nakonec přidáme mrkev, kukuřici a fazole.
- Vaříme do změknutí zeleniny.
Do svého receptu na Chilli přidávám uzený tempeh, aby to bylo extra „masové“. Mám ho mnohem radši než klasické tofu, které spíš využívám pro výrobu „vajíčkové“ pomazánky. Pro fajnšmekry doporučuji kostičku hořké čokolády, a to i do masové varianty. Hodí se také kysaná smetana.