Máte-li doma přebytek datlí nebo třeba datlovou pastu, která se prodává ve velkém množství za neuvěřitelně nízkou cenu, pak doporučuji vyzkoušet tyhle datlové čtverečky nebo chcete-li müsli tyčinky (tvar je už na vás).
Datle jsou známé svou „sladkostí“, takže kromě toho, že dodají energii, není třeba přidávat jakékoliv další sladidlo. Vůbec je to bezva zdroj aminokyselin, hořčíku, draslíku, železa a vitamínů A, B nebo D.
Datlové čtverečky
Ingredience:
- 3 lžíce lněného semínka
- 100 g vloček – já jsem dala 25 g jahelných a 75 g ovesných
- cca 75 g hladké mouky – použila jsem pohankovou a rýžovou
- asi 75 ml rostlinného oleje (v receptu řepkový, lisovaný za studena)
- 4 jablka
- 250 g datlové pasty (popř. 200 g datlí a 50 ml vody)
Postup:
- Troubu si předehřejeme na 160°C.
- Jablíčka oloupeme a nastrouháme. Čím jemněji, tím lépe.
- Vločky a lněné semínko nameleme nejlépe na mouku.
- Všechny ingredience smícháme. Pozor, bude to trochu lepit!
- Plech vyložíme pečícím papírem a ten pokryjeme „těstem“. Vzhledem ke konzistenci těsta to bude chvíli trvat.
- Pečeme asi 60 minut a déle. Důležité je, aby se z toho nestala suchá placka.
- Po vychladnutí nakrájíme na požadované tvary.
- V uzavřené nádobě a v chladu vydrží bez problému pár dní.
Vhodné i pro děti!
Tvořila jsem je se záměrem, aby mohl ochutnat i Sebastián. A že mu jely! Napřed chtěl sežrat tetě celý talíř…
…ale po odpoledním spánku dostal svůj pořádný příděl 🙂
1 Comment