DIY V kuchyni

Recept: Veganská majonéza, v hlavní roli aquafaba

Cizrna patří v mé kuchyni k docela oblíbené ingredienci, i když v rámci zveřejněných receptů to spíš vypadá na fazole nebo dýni 🙂 Ale nenechte se mýlit. Zrovna nedávno se v rámci naší nezvyklé valentýnské večeře (byli jsme 4, teda 5, vlastně 6) podávaly cizrnové falafely. Ale o těch někdy jindy.

Dneska vám povím, jak využít vodu z konzervy cizrny, kterou mnohé napadne pouze vylít. A představte si, že taková aquafaba, tak se to totiž jmenuje, je vlastně zázrak pro všechny kuchaře. Nahradí totiž vejce (dá se použít i místo bílků). A proto se z ní dá vyrobit za minutu docela věrohodná náhražka běžné majonézy, aniž byste na první pohled poznali rozdíl.

Jinak tedy aby bylo ještě jasno, aquafaba je jakákoliv voda, kterou slijete z luštěnin. Ta cizrnová má výhodu, že je se barevně hodí do čehokoliv. Vlastně vůbec nechápu, jak je možné, že to lidé moc neznají nebo že to ještě někdo nezačal vyrábět ve velkém například místo sojanézy…

Zdroj: Inhabitat

Veganská majonéza

Ingredience:

  • 3 lžíce aquafaby
  • 2 lžíce plnotučné nebo dijonské hořčice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • ¾ hrnku rostlinného oleje (můžete také třeba použít kombinaci, např. ½ hrnku řepkového a ¼ hrnku olivového)
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Do vyšší nádoby dáme všechny ingredience.
  2. Pomocí tyčového mixéru vyrobíme asi během minuty až dvou krémovou majonézu.
  3. Dochutíme solí a pepřem dle potřeby (konzervy bývají někdy již solené).

aquafaba

A co s takovou majonézou? V lednici vydrží i týden, ale klidně ji hned použijte třeba na výrobu oblíbené vajíčkové pomazánky, kterou si namažete na domácí chleba.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..