V kuchyni

Recept: Cuketové potěšení

S létem přišlo období hojnosti. A ta hojnost se týká především jedlých darů ze zahrádek našich kamarádů. Když nejsou sousedi doma, loupí u nich Sebastián  ostružiny, borůvky i lesní jahůdky. Kamarád z Moravy pravidelně vozí zásobu všeho, z čeho se dá udělat Sebíkovi dobrý oběd. A moje nejlepší kamarádka mi nedávno dala dvě obří cukety, které jí vyrostly hned vedle melounu!

Z části cuket udělám vždycky polévku nebo je do ní alespoň přidám, je to dobrá hmota pro ty hustší. Část dám do nějakých zeleninových směsí nebo na domácí pizzu. A část se vždycky schová do sladkých moučníků.

Protože máme doma rádi mrkvové koláče, hledala jsem nějakou kombinaci s další zeleninou. Nabízela se právě cuketa. Nedávno jsem narazila na skvělý recept, jenže když jsem podle něj chtěla péct podruhé, chybělo mi několik surovin. A tak jsem začala improvizovat…

Cuketové potěšení

Ingredience:

  • 1 hrnek nastrouhané cukety
  • 1 hrnek nastrouhané mrkve
  • ½ hrnku mletých ořechů
  • ½ hrnku rostlinného oleje
  • 1½ hrnku špaldové mouky
  • 2 vejce (lze nahradit například banánem)
  • 2 lžíce rýžového sirupu
  • 3 lžíce sušené třtinové šťávy (třtinového cukru či jiným sladidlem dle preferencí)
  • ½ sáčku kypřícího prášku bez fosfátů

Postup:

  1. Smícháme všechny ingredience.
  2. Tužší těsto přendáme do vymazané a vysypané dortové formy.
  3. Pečeme ve vyhřáté troubě na 175°C asi 45 až 60 minut.

Na moučník patří podle originálního  receptu ještě tvarohový krém, ale nám chutná hodně i bez něj.

recept: cuketové potěšení

Inspirace z webu bouquetgarni.webnode.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..