S létem přišlo období hojnosti. A ta hojnost se týká především jedlých darů ze zahrádek našich kamarádů. Když nejsou sousedi doma, loupí u nich Sebastián ostružiny, borůvky i lesní jahůdky. Kamarád z Moravy pravidelně vozí zásobu všeho, z čeho se dá udělat Sebíkovi dobrý oběd. A moje nejlepší kamarádka mi nedávno dala dvě obří cukety, které jí vyrostly hned vedle melounu!
Z části cuket udělám vždycky polévku nebo je do ní alespoň přidám, je to dobrá hmota pro ty hustší. Část dám do nějakých zeleninových směsí nebo na domácí pizzu. A část se vždycky schová do sladkých moučníků.
Protože máme doma rádi mrkvové koláče, hledala jsem nějakou kombinaci s další zeleninou. Nabízela se právě cuketa. Nedávno jsem narazila na skvělý recept, jenže když jsem podle něj chtěla péct podruhé, chybělo mi několik surovin. A tak jsem začala improvizovat…
Cuketové potěšení
Ingredience:
- 1 hrnek nastrouhané cukety
- 1 hrnek nastrouhané mrkve
- ½ hrnku mletých ořechů
- ½ hrnku rostlinného oleje
- 1½ hrnku špaldové mouky
- 2 vejce (lze nahradit například banánem)
- 2 lžíce rýžového sirupu
- 3 lžíce sušené třtinové šťávy (třtinového cukru či jiným sladidlem dle preferencí)
- ½ sáčku kypřícího prášku bez fosfátů
Postup:
- Smícháme všechny ingredience.
- Tužší těsto přendáme do vymazané a vysypané dortové formy.
- Pečeme ve vyhřáté troubě na 175°C asi 45 až 60 minut.
Na moučník patří podle originálního receptu ještě tvarohový krém, ale nám chutná hodně i bez něj.
Inspirace z webu bouquetgarni.webnode.cz