Tenhle recept je speciálně určen pro vegany do Podílné. Doufám, že jim na zahradě nějaká ta dýně vyrostla (nebo že nějakou vyšmelili u sousedů). Jájíci, prosím pak feedback.
Dýňové noky na špenátu
Ingredience:
- 1 menší Hokkaidó
- 1 konzerva cizrny/150 g vařené cizrny/100 g cizrnové mouky + voda
- 250 g listového špenátu
- 1 stroužek česneku
- tymián + sůl
- muškátový oříšek
- olivový olej
Postup:
- Dýni rozdělíme minimálně na čtvrtky (trochu mě zaskočilo, jak to jde ztuha, ale kupodivu jsem si u toho neuřízla žádný prst) a vydlabeme semínka i s těmi podivnými cancourky kolem (semínka lze usušit a opražit v troubě). Kousky dýně dáme následně péct na 180 stupňů a cca 40 minut.
- Upečenou dýni rozmixujeme nebo rozmačkáme vidličkou (jde to pooomaaaluuu) a smícháme s cizrnou (já jsem použila cizrnovou mouku), v případě potřeby přidáme vodu.
- Sladkou verzi noků stačí dochutit jen muškátovým oříškem, do té se hodí například sůl a tymián.
- Z těsta vytvoříme lžičkou či rukou noky (bacha, dost to lepí, takže padlo dost sprostých slov) a klademe na plech na pečící papír.
- Noky pečeme na 180 stupňů asi 25 minut.
- Mezitím, co se budou péct nočky, si připravíme špenát. Na olivovém oleji osmahneme plátky česneku, přidáme špenát, trochu vody a podusíme. Dochutíme solí.
- Nočky poklademe na špenátové lůžko.
Dobrou chuť!
Za inspiraci děkuji BB Star a za dýni kamarádovi Zdeňkovi.
1 Comment